Oil Pressure Light [Archive] - GrandAmGT.com Forum

PDA

View Full Version : Oil Pressure Light


badboy2451
07-18-2005, 12:01 AM
I was drivin around today and outta nowhere my oil pressure light came on. stayed on for about 2 minutes then went out, then back on for about 5 seconds then out and did this for about the 10 minute drive i had home...

i was readin that cold temperatures may cause this but it was 85 today and humid as hell

anybody got any ideas??

Panacea
07-18-2005, 06:32 AM
Did you check to see if you have any oil left?

coupe
07-18-2005, 06:44 AM
No sh!t dude check your oil.

1coop44
07-18-2005, 08:45 AM
Lmfao

Mike Jung
07-18-2005, 09:17 AM
First thing: DON'T drive with the Oil Pressure Light on.
If it is working; it means your engine has like no/almost no oil pressure.

If that that light comes on while driving: You are suppose to pull over right-a-away & turn off the engine.

You drove with it on for 10-minutes after it came on :nono: ;psycho

I know a client of ours (via work) that had that light come on in his old car; & as he was pulling it over, the engine SEIZED from lack of oil pressure/flow.


First thing to do (as others have said): is check the dipstick for oil level.
[But assuming your oil level check sensor is working properly when doing cold starts, you shouldn't be low on oil.]


Did your engine make any rattling/knocking noise, while the oil pressure light was on ?


Cold temperatures have nothing to do with the oil pressure light coming on.
[Unless you are using too thick of an oil, for the temperature range you are in.]
It gets to almost -30C/-22F here locally in the winter; & I never see my oil pressure warning light come on (while driving).
Using German Castrol Syntec 0W30 (which I use year-round now) & Mobil 1 5W30 (in my dad's car) synthetic motor oil; even when I was using dealer oil changes of GM Goodwrench (Mobil Drive Clean) 5W30 dino oil, parked outside 24/7 with no block heater plugged in.

badboy2451
07-18-2005, 07:03 PM
i checked the oil and it was fine, but it was making a noise while the light was on...it came on at start up today then went off and never came back on

badboy2451
07-19-2005, 10:47 AM
ttt


anybody got some more info about this???

Panacea
07-19-2005, 10:59 AM
Get it serviced asap!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Service engine lights and oil pressure lights aren't something to brush off. Get it towed to the dealer, or mechanic and get it looked at. You drive it around and you're likely to ruin your engine, which costs about 3-5000 (without labor) by itself.

badboy2451
07-19-2005, 12:54 PM
the light hasn't come on today at all...i gotta work at 5, its like 20 mile round trip


should i get a ride out there you think??




would it throw any codes at all?

coupe
07-19-2005, 03:00 PM
If you can get a ride......... do it.

You seriously need to get it looked at ASAP!

This really isnt something we can diagnose over the internet.

When was the last time you changed your oil?

badboy2451
07-19-2005, 08:30 PM
well i drove my car over to the dealer today just to be on the safe side, the light never came on...i have about 2900 miles on mobil 1 so im not do for that yet. i checked the dipstick and it is right now the full line so there is no problems there..dint see any signs of the LIM either


my best guess would just be a faulty sensor...hopefully

coupe
07-20-2005, 07:04 AM
It sounds like a bad sensor. What did the dealer say?

badboy2451
07-20-2005, 09:13 AM
they were gonna try and get a look at it this morning, if not then they cant till tomorrow(thursday) morning

badboy2451
07-20-2005, 11:32 AM
just got a call from the sevice department, they said it was my oil pressure switch...$100 repairs so i told them just to take care of it since i dont know anyhting about the part even after searchin the site


thanks for the help tho guys