idle [Archive] - GrandAmGT.com Forum

PDA

View Full Version : idle


dmalle02
04-15-2008, 02:47 PM
Hi i was jsut wondering what everyone elses grand ams idles at as far as rpms mine is idleing at 1000 rpms and i am jsut curious to whether nor not this ins normal.

timka86
04-15-2008, 02:55 PM
that's not normal, it should be 650/675 if you have the 6 cyl, which looks like you do if you have the GT. your idle air control valve is either busted (in which case you should technically be throwing a SES light) or your throttle isn't closing all the way.

dmalle02
04-15-2008, 02:58 PM
yeah i do have a ses light.. i plan on takign the iac valve out this weekend and either cleanign it or replacing. in reguards to the throttle closign allt he way do you know how i would go about fixing that problem?

dmalle02
04-15-2008, 02:59 PM
oh and it is the 3.4L

timka86
04-15-2008, 03:10 PM
yeah i do have a ses light.. i plan on takign the iac valve out this weekend and either cleanign it or replacing. in reguards to the throttle closign allt he way do you know how i would go about fixing that problem?

I would first go to autozone and check what code it's throwing before doing anything, cuz you could be doing redudent work.

dmalle02
04-15-2008, 03:24 PM
I am actually gettign an OBD2 here in a couple of days so i could grab the code then.. either way im sure cleaning it at the minimum wouldnt really hurt as it hasnt even been cleaned or taken out in approx 3 years lol.

stillriza
04-15-2008, 03:27 PM
ughh wtf. Unless I'm remembering the rmp gauge incorrectly... After i start mine up, it sits at just over 1k, and has been doing that since the day I bought it and she runs great.

Now im gona go have to double check..

dmalle02
04-15-2008, 03:40 PM
when u do double check you should post your results in this thread please.. I just want to see where everyone is at..

stillriza
04-15-2008, 04:03 PM
Ok ya..i just checked. It sits at 800. I was incorrect about the gauge.
I rev her up and she goes back down to around 6 and then sits at 800.

been like that since day 1.

Mike Jung
04-15-2008, 05:50 PM
Cold start: anywhere up to about 1200 rpm (?).

After getting to operating temps: 650 rpm at idle.

stillriza
04-15-2008, 06:09 PM
Derrek, I think you're ok in terms of idleing.

dmalle02
04-16-2008, 11:01 AM
Alright thanks man. ill probably still atleast clean the iac valve as it does tend to idle a little ruff at times.. thanks for the help guys!

stewartfn18
04-16-2008, 11:39 AM
since he wants people to chime in, mine idles at at about 660

dmalle02
04-16-2008, 12:11 PM
is that off of a cold start or after it hits operating temp?

stewartfn18
04-16-2008, 04:26 PM
is that off of a cold start or after it hits operating temp?

no at operating temp, on a cold start its at about 1100

GA2000GTSpeed
04-16-2008, 10:14 PM
Cold start: anywhere up to about 1200 rpm (?).

After getting to operating temps: 650 rpm at idle.

Yep basicly the same... especially durnig the winter...

dmalle02
04-22-2008, 11:17 PM
ok so today i cleaned my iac valve aswel as i changd the sparl plugs and it is idleing at around 700 rpm's now thanks guys...