High idle problem [Archive] - GrandAmGT.com Forum

PDA

View Full Version : High idle problem


chrisrider63
10-07-2010, 12:35 PM
I saw this post on here before but cant find it and i was wondering if someone could pinpoint my problem. I have the high idle that are common with the grand am. I cleaned out the IAC valve port and tried cleaning the throttle body as good as i could it stopped the high idle for a few days then it was back. But if i run it for 5 minutes, then shut it off-then turn it back on it idles properly?? IAC valve ?? Throttle positioning censor??

Jer23
10-07-2010, 04:09 PM
TPS change needed. I just did mine that was causing my high idle. If you have a scanner you can see throttle %. It will probably be 4 to 5 % when idle is high.

350rs
10-08-2010, 07:01 AM
Change it if the free fix doesn't work. Search " TPS Relearn". Its a topic started by me ( which needs to be stickied as this problem is so darn common on these cars) and it explains how to give the TPS its "relearn" procedure. Its quick, its easy, and best of all... its FREE.

burgett2103
10-08-2010, 08:26 AM
i have a scanner.. do you just plug it in and start car and it will automatically tell you what throttle % is?

I'm the one that had the old thread about it a couple weeks ago.

Hopefully yours is simple, because mine isn't. New IAC, new TPS, new Air charge sensor, still same problem.

Good luck, sir.

Jer23
10-08-2010, 04:16 PM
On my scanner you would go to the live data section and scroll down to see the throtle %.

burgett2103
10-11-2010, 10:56 AM
yeah my scanner didn't do it, but anyways i fixed my problem lol don't know about this guy.

burgett2103
10-11-2010, 10:57 AM
if you have aftermarket throttle body make sure plate is closed! :)