2003 grand am 4cyl [Archive] - GrandAmGT.com Forum

PDA

View Full Version : 2003 grand am 4cyl


rollingrock
02-24-2012, 12:28 PM
I have a 2003 Grand Am with a 4cyl auto - over the last several weeks the car has been running like chit, I parked it downtown ran into a meeting returned 15 minutes later it wouldnt start - seemed to be a fuel issue, called for a tow, went back out 45 minutes later and it started like new.

SES light came on P0171

car runs great if it sits for 1 hour - not 59 minutes.....if I attempt to start it before 1 hour I have to pump the crap out of the gas perdal to get it to start, then to keep it running same thing, after about 3 minutes it will drive normal again....BTW while it is trying to start during this process it often stops running with a 'thud' or 'clatter' very rough, once it starts good to go.

replaced fuel pump, cleaned MAF sensor, replaced fuel sending unit, fuel filter, plugs, changed service stations for gas....

nothing is working, I work downtown portland and have to move the car several times for my job, its a bitch to constantly deal with this - I have seen several folks talk about MAF, PCV, O2 - any advice would be appreciated.

rollingrock
02-25-2012, 11:35 AM
anyone have any ideas? trying to solve this myself this weekend

HOYS
02-25-2012, 08:52 PM
Replace the front O2 sensor.

MN-BODY
02-25-2012, 11:47 PM
P0171 is fuel system lean. Check to make sure you don't have any vacuum leaks, double check your fuel pressure, and if all checks good, try unplugging your MAF sensor and see if the symptoms go away. These are starting points, and like the guy above me stated it could be as simple as a 02 sensor

rollingrock
02-26-2012, 10:20 AM
THANK YOU! starting with O2...