GrandAmGT.com Forum
http://www.pfyc.com GrandAmGT.com Premium Memership Signup
MilzyMotorsports.com   

Go Back   GrandAmGT.com Forum > GAGT - Technical - Sponsored by www.MilzyMotorSports.com > Technical Q&A

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 04-16-2011, 12:40 PM   #1
SevereDevil
GAGT - Member
 
AKA: Dennis
Join Date: Sep 2009
Location: Clarence NY
Posts: 48
Vehicle: 1999 Grand Am GT Coupe
SevereDevil Gettin' there
rough idle.. could it be the o2 sensor?

so i replaced my map and maf. still having a rough idle. when i unplug the maf sensor the car runs fine, but it idles at 900rpms so it slams into gear.
3 codes that come up at
p0101 mass air sensor circuit range/performance
p0131 o2 sensor circuit low voltage bank 1 sensor 1
p0171 bank 1 system too lean

so shall i replace the o2 sensor?
__________________
Red 99 GAGT 192k Miles
CarbonFiber Blinker Mirrors & Spoiler
Halo Headlights 9500HIDs, Euro Taillights
Weapon R CAI w/ Ram Attachment
18" Proline Black machines Rims 225/40/18 GTA Sport Tires
Drilled & Slotted Rotors w/ Ceramic Pads
2 12" JL Audio Subs w/ 1200Watt Amp
New Custom Painted Hood(did it mah self)
Wanted List (Coming Soon) - 65mm TB 3500 Ported Manifold Tuned PCM
COD Player - SevereDevil91 360-Gamertag add meh
SevereDevil is offline   Reply With Quote
Old 04-16-2011, 02:14 PM   #2
rizer
Stock Sucks
 
rizer's Avatar
 
AKA: Chris
Join Date: Nov 2003
Location: Phoenix, AZ
Age: 33
Posts: 662
Vehicle: 99 GT/08 Jetta GLI
rizer has disabled reputation
Send a message via AIM to rizer Send a message via MSN to rizer
Cleaned the iac?
__________________
Pictures of Car
rizer is offline   Reply With Quote
Old 04-16-2011, 11:10 PM   #3
SevereDevil
GAGT - Member
 
AKA: Dennis
Join Date: Sep 2009
Location: Clarence NY
Posts: 48
Vehicle: 1999 Grand Am GT Coupe
SevereDevil Gettin' there
yup cleaned it and still rough idle. if i drive and come to a stop it idles at 1k rpms for like 5sec then goes to 500-650 and cant stay even. real rough. =[
__________________
Red 99 GAGT 192k Miles
CarbonFiber Blinker Mirrors & Spoiler
Halo Headlights 9500HIDs, Euro Taillights
Weapon R CAI w/ Ram Attachment
18" Proline Black machines Rims 225/40/18 GTA Sport Tires
Drilled & Slotted Rotors w/ Ceramic Pads
2 12" JL Audio Subs w/ 1200Watt Amp
New Custom Painted Hood(did it mah self)
Wanted List (Coming Soon) - 65mm TB 3500 Ported Manifold Tuned PCM
COD Player - SevereDevil91 360-Gamertag add meh
SevereDevil is offline   Reply With Quote
Old 04-17-2011, 11:03 AM   #4
Malaclypse
Wrenched Loose
 
AKA: Scott
Join Date: Sep 2004
Location: Austin, TX
Posts: 1,209
Vehicle: 2013 Malibu 2LT
Malaclypse a trusted member
Figure out your lean code. That's what is causing your rough idle. NOT the O2 sensor. Besides... right now with the O2 sensor setting a code, the PCM is likely ignoring its input.
Malaclypse is offline   Reply With Quote
Old 04-17-2011, 11:31 AM   #5
SevereDevil
GAGT - Member
 
AKA: Dennis
Join Date: Sep 2009
Location: Clarence NY
Posts: 48
Vehicle: 1999 Grand Am GT Coupe
SevereDevil Gettin' there
well im currently visiting my gparents in florida so i dont really have alot of time during the day atleast to work on my car. but how shall i figure out whats lean? the air or gas? im pretty sure its lean on air, i can hear it suck in alot then rev up then nothing for a sec then its abt to stall so it sucks in more then nothing agn n abt to stall and just repeats. i got some sensor cleaner and sprayed all the sensors on the intake and cleaned the iac with carb cleaner and Qtips

whats under the iac? its right below it, kinda looks like it, same hex bolts. should i clean that too?
__________________
Red 99 GAGT 192k Miles
CarbonFiber Blinker Mirrors & Spoiler
Halo Headlights 9500HIDs, Euro Taillights
Weapon R CAI w/ Ram Attachment
18" Proline Black machines Rims 225/40/18 GTA Sport Tires
Drilled & Slotted Rotors w/ Ceramic Pads
2 12" JL Audio Subs w/ 1200Watt Amp
New Custom Painted Hood(did it mah self)
Wanted List (Coming Soon) - 65mm TB 3500 Ported Manifold Tuned PCM
COD Player - SevereDevil91 360-Gamertag add meh
SevereDevil is offline   Reply With Quote
Old 04-18-2011, 03:57 PM   #6
SevereDevil
GAGT - Member
 
AKA: Dennis
Join Date: Sep 2009
Location: Clarence NY
Posts: 48
Vehicle: 1999 Grand Am GT Coupe
SevereDevil Gettin' there
so i drove my car today. its got a rough idle for the first 5miles. then it evens out but only by increasing the rpms. it idles at 1300 and the car is super sluggish. i have to get to abt 4k rms to get to 40. its terrible. and this all started after i put in my cai. and every new part like the map n maf sensor along with cleaning the iac seamed to make it worse. any ideas? apreciate it.

another random question, my oil type is 5w-30, 10w-30 thicker or thinner?

and my temp guage has been constant 215degrees since this problem and i have a 190 therm.... normal? because im in florida atm?
__________________
Red 99 GAGT 192k Miles
CarbonFiber Blinker Mirrors & Spoiler
Halo Headlights 9500HIDs, Euro Taillights
Weapon R CAI w/ Ram Attachment
18" Proline Black machines Rims 225/40/18 GTA Sport Tires
Drilled & Slotted Rotors w/ Ceramic Pads
2 12" JL Audio Subs w/ 1200Watt Amp
New Custom Painted Hood(did it mah self)
Wanted List (Coming Soon) - 65mm TB 3500 Ported Manifold Tuned PCM
COD Player - SevereDevil91 360-Gamertag add meh

Last edited by SevereDevil; 04-18-2011 at 04:07 PM.
SevereDevil is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -6. The time now is 04:24 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.2
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 2011 GrandAmGT.com
MilzyMotorsports.com