GrandAmGT.com Forum
http://www.pfyc.com GrandAmGT.com Premium Memership Signup
RotorsOnline.com   

Go Back   GrandAmGT.com Forum > GAGT - Technical - Sponsored by www.MilzyMotorSports.com > Technical Q&A

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 07-25-2005, 06:10 PM   #1
CrucialTK
The Crucial One
 
AKA: TK
Join Date: Jul 2005
Location: Frederick, MD
Age: 34
Posts: 32
Vehicle: 2001 Grand Am GT Coupe
CrucialTK Gettin' there
Send a message via AIM to CrucialTK
Whining Noise while driving

Yeah, so I was driving the other day and noticed a whining coming from the engine bay. It gets louder while i'm accelerating, it almost sounds like a turbo spinning (it'd be nice if that were the problem). Its not limited to being in gear either. I popped it into neutral and brought it to 2200 and it was still whining.

I know this is vague, but any ideas?
CrucialTK is offline   Reply With Quote
Old 07-25-2005, 07:40 PM   #2
ATL99GT
GAGT - Member
 
Join Date: Mar 2005
Location: Atlanta, Georgia
Age: 29
Posts: 92
Vehicle: 1999 Grand Am GT
ATL99GT Gettin' there
Is it greater when you turn the wheel more drastically? If so it's that you're low on power steering fluid
ATL99GT is offline   Reply With Quote
Old 07-25-2005, 08:07 PM   #3
Braves299
WVU owns you
 
Braves299's Avatar
 
AKA: David
Join Date: Jan 2004
Location: Derwood, Maryland
Age: 33
Posts: 2,170
Vehicle: '99 GA SE 3.4, '06 Ram
Braves299 Gettin' there
Send a message via AIM to Braves299
you leaking any coolant? My water pump went bad and was spraying coolant onto my belt which would make it squeal.

Anyways, you prob. just need a new belt.
__________________
Carl Lee Combs
July 8, 1944 - February 20, 2002
"Gone for now, never forgotten"
Braves299 is offline   Reply With Quote
Old 07-26-2005, 07:56 AM   #4
freakydeaky
Go Hogs!
 
freakydeaky's Avatar
 
AKA: Speedy
Join Date: Jun 2005
Location: Arkansas
Age: 41
Posts: 938
Vehicle: 07 Eclipse GS
freakydeaky Gettin' there
check your alternator
freakydeaky is offline   Reply With Quote
Old 07-26-2005, 02:01 PM   #5
CrucialTK
The Crucial One
 
AKA: TK
Join Date: Jul 2005
Location: Frederick, MD
Age: 34
Posts: 32
Vehicle: 2001 Grand Am GT Coupe
CrucialTK Gettin' there
Send a message via AIM to CrucialTK
Not power steering (had a small problem with that from the beginning, the shop didn't tighten the cap up enough and it shot all over the car). I'm thinking its probably the accessory belt perhaps, because its not all the time that i hear it. If it weren't so friggin hot out right now I'd go check it.
CrucialTK is offline   Reply With Quote
Old 07-26-2005, 07:31 PM   #6
DevilSlayer
Aspiring car freak
 
AKA: Chris
Join Date: Nov 2004
Location: Edgewater, Maryland
Age: 32
Posts: 147
Vehicle: 1999 Grand AM GT Coupe
DevilSlayer Gettin' there
Send a message via AIM to DevilSlayer
I'm having a similar noise. Loudest for me in first gear during WOT between 4k-6k RPM when the engine climbs fastest. Also happens during 2nd gear in same RPM range, but it isn't quite as loud. Doesn't happen all the time. At first I thought it was coming from the tranny. I thought that I might have had a worn out clutch plate or something, but then I thought to myself that I would have a lot more problems if it was infact a worn clutch plate.

So new belts should solve this problem? Which belts should I replace, if not all. I have 86k miles and I don't think any of the belts have ever been replaced. I bought the car used at 55k miles 3 years ago. Not sure if the dealer replaced them or not.
__________________
well as cliche as it may sound I'd like to raise another round and if your bottles empty help yourself to mine
thank you for your time and heres to life


--Roger Clyne "Mekong"

Best comic ever

Last edited by DevilSlayer; 07-26-2005 at 07:36 PM.
DevilSlayer is offline   Reply With Quote
Old 07-27-2005, 11:26 AM   #7
DevilSlayer
Aspiring car freak
 
AKA: Chris
Join Date: Nov 2004
Location: Edgewater, Maryland
Age: 32
Posts: 147
Vehicle: 1999 Grand AM GT Coupe
DevilSlayer Gettin' there
Send a message via AIM to DevilSlayer
Ok, just to add something for me. The noise only comes up while in drive. It doesn't make any sounds while I'm in neutral. And the noise has a whine, but also a little grinding noise. Def going to keep off the pedal till I figure it out. I think it may be my transmission.
__________________
well as cliche as it may sound I'd like to raise another round and if your bottles empty help yourself to mine
thank you for your time and heres to life


--Roger Clyne "Mekong"

Best comic ever
DevilSlayer is offline   Reply With Quote
Old 07-27-2005, 11:28 AM   #8
freakydeaky
Go Hogs!
 
freakydeaky's Avatar
 
AKA: Speedy
Join Date: Jun 2005
Location: Arkansas
Age: 41
Posts: 938
Vehicle: 07 Eclipse GS
freakydeaky Gettin' there
c-h-e-c-k-y-o-u-r-a-l-t-e-r-n-a-t-o-r, it might also possibly be the hub assembly... put the front of the car up on jack stands.... put it in drive and give it gas, this will tell you whether or not it is the bearings
freakydeaky is offline   Reply With Quote
Old 07-27-2005, 11:37 AM   #9
DevilSlayer
Aspiring car freak
 
AKA: Chris
Join Date: Nov 2004
Location: Edgewater, Maryland
Age: 32
Posts: 147
Vehicle: 1999 Grand AM GT Coupe
DevilSlayer Gettin' there
Send a message via AIM to DevilSlayer
Quote:
Originally Posted by freakydeaky
c-h-e-c-k-y-o-u-r-a-l-t-e-r-n-a-t-o-r, it might also possibly be the hub assembly... put the front of the car up on jack stands.... put it in drive and give it gas, this will tell you whether or not it is the bearings
i-h-a-v-e-a-n-e-w-a-l-t-e-r-n-a-t-o-r Just had it replaced last October when the original died. Thanks to my Optima, I was able to get it to get it home before the battery died. And which bearings are you talking about? And where is the hub assembly?
__________________
well as cliche as it may sound I'd like to raise another round and if your bottles empty help yourself to mine
thank you for your time and heres to life


--Roger Clyne "Mekong"

Best comic ever
DevilSlayer is offline   Reply With Quote
Old 07-27-2005, 11:49 AM   #10
freakydeaky
Go Hogs!
 
freakydeaky's Avatar
 
AKA: Speedy
Join Date: Jun 2005
Location: Arkansas
Age: 41
Posts: 938
Vehicle: 07 Eclipse GS
freakydeaky Gettin' there
Quote:
Originally Posted by DevilSlayer
i-h-a-v-e-a-n-e-w-a-l-t-e-r-n-a-t-o-r Just had it replaced last October when the original died. Thanks to my Optima, I was able to get it to get it home before the battery died. And which bearings are you talking about? And where is the hub assembly?
front wheel bearings.....

Last edited by freakydeaky; 01-14-2006 at 11:13 AM.
freakydeaky is offline   Reply With Quote
Old 07-27-2005, 02:24 PM   #11
CrucialTK
The Crucial One
 
AKA: TK
Join Date: Jul 2005
Location: Frederick, MD
Age: 34
Posts: 32
Vehicle: 2001 Grand Am GT Coupe
CrucialTK Gettin' there
Send a message via AIM to CrucialTK
I'll have to talk to my friend about possibly using his dads jackstand.
CrucialTK is offline   Reply With Quote
Old 07-27-2005, 03:06 PM   #12
GrahamKracka
WannaBe Fat Kid
 
GrahamKracka's Avatar
 
AKA: Richard
Join Date: Aug 2004
Location: San Antonio, Texas
Age: 32
Posts: 1,517
Vehicle: 2005 Nissan Titan
GrahamKracka Gettin' there
Send a message via AIM to GrahamKracka
I have a simaler noise....tho it sounds more like a supercharger...most noticable in reverse
GrahamKracka is offline   Reply With Quote
Old 07-27-2005, 03:55 PM   #13
Chemboy
GAGT - Newbie
 
AKA: Adam
Join Date: Feb 2005
Location: Haverhill, MA
Age: 37
Posts: 28
Vehicle: 2000 Grand Am SE
Chemboy Gettin' there
Send a message via AIM to Chemboy Send a message via Yahoo to Chemboy
I have a slight noise in my engine if my AC is running. It could be that if your AC is running...
Chemboy is offline   Reply With Quote
Old 07-27-2005, 05:27 PM   #14
DevilSlayer
Aspiring car freak
 
AKA: Chris
Join Date: Nov 2004
Location: Edgewater, Maryland
Age: 32
Posts: 147
Vehicle: 1999 Grand AM GT Coupe
DevilSlayer Gettin' there
Send a message via AIM to DevilSlayer
Ok, I take back what I said. It does make the noise in neutral, but since I can't get past 4k RPM it doesn't make the noise very much. Only between 4-6k RPM is the noise really noticeable. I'm pretty sure its my belts.
__________________
well as cliche as it may sound I'd like to raise another round and if your bottles empty help yourself to mine
thank you for your time and heres to life


--Roger Clyne "Mekong"

Best comic ever
DevilSlayer is offline   Reply With Quote
Old 07-27-2005, 07:17 PM   #15
ganut
00redse
 
ganut's Avatar
 
AKA: Mike
Join Date: Sep 2004
Location: AZ
Age: 36
Posts: 853
Vehicle: 00 GASE
ganut Gettin' there
I have a whining sound coming from my car too.
__________________
My Car

supercharged
alcohol injected
kitted
lot's o goodies
ganut is offline   Reply With Quote
Old 07-27-2005, 07:21 PM   #16
MetaGTP1
Guest
 
Posts: n/a
Quote:
Originally Posted by ganut
I have a whining sound coming from my car too.
So do I. It sounds like an SC. Oh yeah, it is an SC.
  Reply With Quote
Old 07-28-2005, 07:20 AM   #17
freakydeaky
Go Hogs!
 
freakydeaky's Avatar
 
AKA: Speedy
Join Date: Jun 2005
Location: Arkansas
Age: 41
Posts: 938
Vehicle: 07 Eclipse GS
freakydeaky Gettin' there
Quote:
Originally Posted by KmanGT1
So do I. It sounds like an SC. Oh yeah, it is an SC.
ha..... ha....
freakydeaky is offline   Reply With Quote
Old 07-28-2005, 07:21 AM   #18
freakydeaky
Go Hogs!
 
freakydeaky's Avatar
 
AKA: Speedy
Join Date: Jun 2005
Location: Arkansas
Age: 41
Posts: 938
Vehicle: 07 Eclipse GS
freakydeaky Gettin' there
here's a really helpful link.... library
freakydeaky is offline   Reply With Quote
Old 07-28-2005, 07:27 AM   #19
coupe
lick it
 
coupe's Avatar
 
AKA: Rand
Join Date: May 2003
Location: Grand Rapids, Mi
Age: 36
Posts: 7,347
Vehicle: 99 GAGT/96 Z71/05 R6
coupe a trusted member
Quote:
Originally Posted by DevilSlayer
I'm having a similar noise. Loudest for me in first gear during WOT between 4k-6k RPM when the engine climbs fastest. Also happens during 2nd gear in same RPM range, but it isn't quite as loud. Doesn't happen all the time. At first I thought it was coming from the tranny. I thought that I might have had a worn out clutch plate or something, but then I thought to myself that I would have a lot more problems if it was infact a worn clutch plate.

So new belts should solve this problem? Which belts should I replace, if not all. I have 86k miles and I don't think any of the belts have ever been replaced. I bought the car used at 55k miles 3 years ago. Not sure if the dealer replaced them or not.

You only have 1 belt.
__________________
CarDomain.com
http://profile.myspace.com/index.cfm...endID=31690558
he has asserted his dominance over competing males with the loud masculine sound form his exaust system, Females searching for a potential mate will be driven away by weaker exaust systems and attracted to his SLP.
coupe is offline   Reply With Quote
Old 07-28-2005, 08:55 AM   #20
freakydeaky
Go Hogs!
 
freakydeaky's Avatar
 
AKA: Speedy
Join Date: Jun 2005
Location: Arkansas
Age: 41
Posts: 938
Vehicle: 07 Eclipse GS
freakydeaky Gettin' there
Quote:
Originally Posted by coupe
You only have 1 belt.
only the serpentine belt.... if it is frayed, really worn, or noticeably loose it could make some noise... i doubt it's the belt
freakydeaky is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -6. The time now is 11:27 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.2
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 2011 GrandAmGT.com
RotorsOnline.com