GrandAmGT.com Forum
http://www.pfyc.com GrandAmGT.com Premium Memership Signup
RedlineGoods.com   

Go Back   GrandAmGT.com Forum > GAGT - Technical - Sponsored by www.MilzyMotorSports.com > Technical Q&A

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 04-13-2006, 04:18 PM   #1
Bonnor
GAGT - Member
 
Join Date: Aug 2005
Location: Saskatoon
Age: 32
Posts: 66
Vehicle: 1999 Grand Am GT Coupe
Bonnor Gettin' there
Send a message via MSN to Bonnor
check tire press light on

my check tire press light come on recently..and i checked all my tires and they seem to be all at 35psi...would the problem be a dirty sensor?
Bonnor is offline   Reply With Quote
Old 04-13-2006, 06:39 PM   #2
Mike Jung
400 hp & 410 lb-ft
 
Mike Jung's Avatar
 
AKA: Mike
Join Date: Aug 2002
Location: Toronto, Ontario, Canada
Posts: 4,670
Vehicle: '14 Camaro SS RS coupe
Mike Jung a trusted member
Quote:
Originally Posted by Bonnor
my check tire press light come on recently..and i checked all my tires and they seem to be all at 35psi...would the problem be a dirty sensor?
When did you last reset the tire pressure monitor ?

You have to reset it every time you adjust the tire pressure or rotate the tires.

The tire pressure monitor uses the ABS system, to determine when a tire is 10psi (or greater) down in pressure.

Check pressure on all tires in the morning (when cold & hasn't been driven on).
Then reset the tire pressure monitor, if everything is ok.
__________________
Quote:
Originally Posted by kse73 View Post
If knowledge was power, Mike Jung would be Stalin
Quote:
Originally Posted by iceman View Post
you ****in scare me sometimes, jung
Quote:
Originally Posted by ramair4thesoul View Post
..." hey MJ want to have hot, sweaty, passionate sex. I'll let you do things to me you just dream about now. Oh, I give porn head and my boobs are amazing." ...
Mike Jung is offline   Reply With Quote
Old 04-13-2006, 07:08 PM   #3
nascarnate326
Honda CRF 450
 
nascarnate326's Avatar
 
AKA: Nathan
Join Date: Jul 2005
Location: Grand Rapids, MI
Age: 31
Posts: 1,188
Vehicle: 2004 Grand Prix GT
nascarnate326 Gettin' there
Send a message via AIM to nascarnate326
I didnt know we even have a tire pressure gauge. O well
__________________
"We've got lots of letters from Windows users that say iTunes is their favorite program. Its like giving a glass of water to someone in hell" - Steve Jobs
nascarnate326 is offline   Reply With Quote
Old 04-13-2006, 07:31 PM   #4
Mike Jung
400 hp & 410 lb-ft
 
Mike Jung's Avatar
 
AKA: Mike
Join Date: Aug 2002
Location: Toronto, Ontario, Canada
Posts: 4,670
Vehicle: '14 Camaro SS RS coupe
Mike Jung a trusted member
Quote:
Originally Posted by nascarnate326
I didnt know we even have a tire pressure gauge. O well
Only some '99 GA's have a tire pressure monitor via ABS system based on the tire's rotations.
(Doesn't actually monitor the actual air pressure.)

Mine doesn't.
Too early in the model year.
Mine was built in April '98

Later '99 GA models had it in the SE V6 models & GTs GT1s, IIRC.
__________________
Quote:
Originally Posted by kse73 View Post
If knowledge was power, Mike Jung would be Stalin
Quote:
Originally Posted by iceman View Post
you ****in scare me sometimes, jung
Quote:
Originally Posted by ramair4thesoul View Post
..." hey MJ want to have hot, sweaty, passionate sex. I'll let you do things to me you just dream about now. Oh, I give porn head and my boobs are amazing." ...
Mike Jung is offline   Reply With Quote
Old 04-13-2006, 07:38 PM   #5
nascarnate326
Honda CRF 450
 
nascarnate326's Avatar
 
AKA: Nathan
Join Date: Jul 2005
Location: Grand Rapids, MI
Age: 31
Posts: 1,188
Vehicle: 2004 Grand Prix GT
nascarnate326 Gettin' there
Send a message via AIM to nascarnate326
Ahhh. I can probly tell when its quite low. Excesive tire ware is my air presure monitor.
__________________
"We've got lots of letters from Windows users that say iTunes is their favorite program. Its like giving a glass of water to someone in hell" - Steve Jobs
nascarnate326 is offline   Reply With Quote
Old 04-14-2006, 05:14 AM   #6
coupe
lick it
 
coupe's Avatar
 
AKA: Rand
Join Date: May 2003
Location: Grand Rapids, Mi
Age: 37
Posts: 7,347
Vehicle: 99 GAGT/96 Z71/05 R6
coupe a trusted member
Quote:
Originally Posted by nascarnate326
Ahhh. I can probly tell when its quite low. Excesive tire ware is my air presure monitor.
Ummm thats kinda dumb. Why let your tires get phocked up when all ya need to do is do a walk around your car once a day. No wonder your car is a POS and you hate it.

I have one, it sucks goat balls. It seriously comes on for no reason sometimes, its a truly worthless idiot light.
__________________
CarDomain.com
http://profile.myspace.com/index.cfm...endID=31690558
he has asserted his dominance over competing males with the loud masculine sound form his exaust system, Females searching for a potential mate will be driven away by weaker exaust systems and attracted to his SLP.
coupe is offline   Reply With Quote
Old 04-14-2006, 07:18 AM   #7
Exodus
Down Rodeo
 
Exodus's Avatar
 
AKA: Minchione
Join Date: Jul 2005
Location: Marlboro/LBI, NJ
Age: 36
Posts: 1,734
Vehicle: 12 Altima | 08 TL/S
Exodus Gettin' there
I see it on my dash board but it doesnt work, never did. Probably not connected
Exodus is offline   Reply With Quote
Old 04-14-2006, 08:08 AM   #8
pontiacman99
beingpoorsux
 
AKA: Clark
Join Date: May 2005
Location: Clearfield, PA
Age: 34
Posts: 101
Vehicle: 1999 Grand Am GT Coupe
pontiacman99 Gettin' there
Send a message via AIM to pontiacman99 Send a message via Yahoo to pontiacman99
my check tire pressure light came on and it won't reset anybody know what would cause that?????
__________________
Doesn't it just feel like some days this is all you get done doing Then on those days it usually moves on to this
pontiacman99 is offline   Reply With Quote
Old 04-14-2006, 10:37 AM   #9
badboy2451
GAGT - not so n00bee
 
badboy2451's Avatar
 
AKA: Zac
Join Date: Sep 2004
Location: City of 3 rivers and 5 rings
Age: 33
Posts: 1,426
Vehicle: 99 gt coupe
badboy2451 Gettin' there
Send a message via AIM to badboy2451
are you sure that you are doing it right?
__________________
20% window tint / Grafxwerks arrowhead overlay with GT emblems / CCG grille inserts / 18" AT Italia Inox with 235/40/18 Pirelli PZero Nero M&S (sitting in my basement) / Intrax lowering springs / Doctor Speed stage 3 intake / Taylor 8mm spark plug wires / Pioneer overhaul: headunit (broken) and 3-ways / Custom headlights with amber overlays / Angel eye fogs / 2 gauge piller with volt and a/f / 2 12' Rockford Fosgate P1 Subs with 325.2 amp (all stolen) / Milzy PCM

My FQuick

My GAGT Garage
badboy2451 is offline   Reply With Quote
Old 04-14-2006, 10:55 AM   #10
Panacea
Mmmm Donuts.
 
Panacea's Avatar
 
AKA: Macleod52
Join Date: Mar 2003
Location: Rock Island, IL
Age: 37
Posts: 3,160
Vehicle: '09 Malibu LTZ
Panacea a trusted member
Send a message via AIM to Panacea
Quote:
Originally Posted by pontiacman99
my check tire pressure light came on and it won't reset anybody know what would cause that?????

Open the fuse panel on the drivers side.

Turn the key to the "ON" position, but do not start the car.

Press the red button in the fuse panel once. This will cause the "Change Oil" light to flash

Press the red button again. Now the "Check Tire Pressure" light flashes.

Hold the red button for 3-5 seconds (until you hear the door chimes).

Now it's reset.


The tire monitor system was buggy, that is why GM only used it on the 99 models. It works, but it's faulty too. Sometimes it comes on for no reason. You just have to deal with it. Also, if more than one tire is more than 12psi lower the monitor won't work. It is designed to tell if one tire is lower than the rest, not two or more.

Also, if you rely on this monitor to tell you when to fill the tires w/air, then you're a fool.
__________________
"Never argue with idiots. They bring you down to their level, and beat you with experience."
Panacea is offline   Reply With Quote
Old 04-14-2006, 11:06 AM   #11
coupe
lick it
 
coupe's Avatar
 
AKA: Rand
Join Date: May 2003
Location: Grand Rapids, Mi
Age: 37
Posts: 7,347
Vehicle: 99 GAGT/96 Z71/05 R6
coupe a trusted member
Quote:
Originally Posted by Panacea
Also, if you rely on this monitor to tell you when to fill the tires w/air, then you're a fool.

To many people rely on idiot lights, they only take you so far.

Like my girls freind. Hey my car is runing funny. I dont have any lights on. I guess i will drive it for another 6 months.........
__________________
CarDomain.com
http://profile.myspace.com/index.cfm...endID=31690558
he has asserted his dominance over competing males with the loud masculine sound form his exaust system, Females searching for a potential mate will be driven away by weaker exaust systems and attracted to his SLP.
coupe is offline   Reply With Quote
Old 04-14-2006, 02:58 PM   #12
RyanBeemer
GT lover
 
RyanBeemer's Avatar
 
AKA: Ryan
Join Date: Feb 2006
Location: Telkwa, BC
Age: 32
Posts: 82
Vehicle: 2003 Grand Am GT Sedan
RyanBeemer Gettin' there
A light like that would drive me nuts. Our truck is a standard, it had a shif up light. It always came on at the wrong times, we just got so fed up we took the bulb out.
RyanBeemer is offline   Reply With Quote
Old 04-14-2006, 03:53 PM   #13
pontiacman99
beingpoorsux
 
AKA: Clark
Join Date: May 2005
Location: Clearfield, PA
Age: 34
Posts: 101
Vehicle: 1999 Grand Am GT Coupe
pontiacman99 Gettin' there
Send a message via AIM to pontiacman99 Send a message via Yahoo to pontiacman99
Quote:
Originally Posted by badboy2451
are you sure that you are doing it right?

I did it according to how the manual says to do it but maybe I read it wrong I'll hafta try again.
__________________
Doesn't it just feel like some days this is all you get done doing Then on those days it usually moves on to this
pontiacman99 is offline   Reply With Quote
Old 04-14-2006, 03:58 PM   #14
pontiacman99
beingpoorsux
 
AKA: Clark
Join Date: May 2005
Location: Clearfield, PA
Age: 34
Posts: 101
Vehicle: 1999 Grand Am GT Coupe
pontiacman99 Gettin' there
Send a message via AIM to pontiacman99 Send a message via Yahoo to pontiacman99
Quote:
Originally Posted by Panacea
Open the fuse panel on the drivers side.

Turn the key to the "ON" position, but do not start the car.

Press the red button in the fuse panel once. This will cause the "Change Oil" light to flash

Press the red button again. Now the "Check Tire Pressure" light flashes.

Hold the red button for 3-5 seconds (until you hear the door chimes).

Now it's reset.


The tire monitor system was buggy, that is why GM only used it on the 99 models. It works, but it's faulty too. Sometimes it comes on for no reason. You just have to deal with it. Also, if more than one tire is more than 12psi lower the monitor won't work. It is designed to tell if one tire is lower than the rest, not two or more.

Also, if you rely on this monitor to tell you when to fill the tires w/air, then you're a fool.

Thanks man I must have either read the manual wrong or been missing a step cause that worked and no I don't rely on that light.
__________________
Doesn't it just feel like some days this is all you get done doing Then on those days it usually moves on to this
pontiacman99 is offline   Reply With Quote
Old 05-12-2006, 07:27 AM   #15
gagt88
GA all day!
 
gagt88's Avatar
 
AKA: Ken
Join Date: Nov 2005
Location: New Bedford MA
Posts: 37
Vehicle: 1999 Grand Am GT
gagt88 Gettin' there
mike said that some of tire lights were hooked up to the abs i know this is sorrta a dumb question but how would u no if its hooked up to the abs or not????
gagt88 is offline   Reply With Quote
Old 09-14-2006, 04:45 PM   #16
Mike Jung
400 hp & 410 lb-ft
 
Mike Jung's Avatar
 
AKA: Mike
Join Date: Aug 2002
Location: Toronto, Ontario, Canada
Posts: 4,670
Vehicle: '14 Camaro SS RS coupe
Mike Jung a trusted member
Quote:
Originally Posted by gagt88
mike said that some of tire lights were hooked up to the abs i know this is sorrta a dumb question but how would u no if its hooked up to the abs or not????
Follow instructions for the reset of tire pressure light.

If your light flashes when you go through it; it has the feature.
& also I think when you start your car: it should also illuminate like the other lights in the dash.
__________________
Quote:
Originally Posted by kse73 View Post
If knowledge was power, Mike Jung would be Stalin
Quote:
Originally Posted by iceman View Post
you ****in scare me sometimes, jung
Quote:
Originally Posted by ramair4thesoul View Post
..." hey MJ want to have hot, sweaty, passionate sex. I'll let you do things to me you just dream about now. Oh, I give porn head and my boobs are amazing." ...
Mike Jung is offline   Reply With Quote
Old 09-19-2006, 10:56 PM   #17
ninobrn99
GAGT - Newbie
 
Join Date: Mar 2005
Location: San Diego CA
Age: 35
Posts: 17
Vehicle: 1999 Grand Am GT
ninobrn99 Gettin' there
mine will not go off even after resetting it. HPtuners doesnt control the BCM otherwise id tune it out if i could i think i may just take the light out of the cluster.
ninobrn99 is offline   Reply With Quote
Old 01-09-2009, 12:26 AM   #18
djcrowd
GAGT - Newbie
 
djcrowd's Avatar
 
AKA: max
Join Date: Nov 2008
Location: montreal canada
Posts: 10
Vehicle: 1999 grand am gt
djcrowd Gettin' there
got the same problem ill try this and post later thx panacea
djcrowd is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -6. The time now is 09:48 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.2
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 2011 GrandAmGT.com
RedlineGoods.com